Otizmin kesin teşhisi için biyolojik bir test yöntemi henüz bulunamadı. Bu bozukluğun teşhisi, otizm için tipik davranış kalıplarını ve işlevsel becerileri sorgulayan ayrıntılı bir geçmişe dayanmaktadır. Bir nöropsikiyatrik muayene, sosyal ilişkiler, dil/iletişim, ilgi alanları ve aktiviteleri içeren bilişsel (bilişsel) ve davranışsal bir değerlendirmeyi içerir. Detaylara geçmeden önce merak edenler için otizm nedir başlıklı yazımız bir rehber olabilir.

Otizm teşhis yöntemleri

Bir çok az hastalığın teşhis edilebilir bir nedeni olmayabilir (genetik, metabolik vb.). Bu nedenlerle, altta yatan belirli bir hastalığı/hastalıkları gösteren bulgulara dayalı olarak metabolik testler, beyin görüntüleme ve genetik testler yapılabilir.

Otizmli çocuklarda teşhis yöntemleri

Uyku da dahil olmak üzere epileptik nöbet geçiren veya olduğundan şüphelenilenler değerlendirilmeli ve otizmli çocukların EEG’lerinde nöbet öyküsü olmasa bile epilepsiye bağlı anormalliklerin yüksek oranda olduğu unutulmamalıdır. Otizmli tüm çocuklar için kulak burun boğaz (KBB) muayeneleri, işitme testleri ve beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyeller (BAEP, BERA) ile işitme değerlendirmesi esastır. Otizm tedavisi temel olarak erken teşhis, davranışsal yöntemler ve çocuğun özelliklerine göre şekillenen özel eğitim deneyimlerine dayanmaktadır. Ayrıca öğrenme ve konuşma sorunları için terapiden yararlanılır.

Otizm tedavisinde yardımcı öneriler

İlaç tedavisi, sosyal etkileşim sorunları ve konuşma bozuklukları gibi altta yatan semptomları değiştirmez; Bununla birlikte, genellikle hiperaktivite, kaygı, depresyon, uyku ve yeme sorunları, kendine zarar verme davranışı ve saldırganlık için faydalıdır. Çocuğun davranış yöntemlerine ve özelliklerine göre oluşturulmuş özel eğitim deneyimlerine dayanır. Ayrıca öğrenme ve konuşma sorunları için terapiden yararlanılır. İlaç tedavisi, sosyal etkileşim sorunları ve konuşma bozuklukları gibi altta yatan semptomları değiştirmez; Bununla birlikte, genellikle hiperaktivite, kaygı, depresyon, uyku ve yeme sorunları, kendine zarar verme davranışı ve saldırganlık için faydalıdır.

Otizm terapileri

Çocuğun davranış yöntemlerine ve özelliklerine göre oluşturulmuş özel eğitim deneyimlerine dayanır. Ayrıca öğrenme ve konuşma sorunları için terapiden yararlanılır. İlaç tedavisi, sosyal etkileşim sorunları ve konuşma bozuklukları gibi altta yatan semptomları değiştirmez; Bununla birlikte, genellikle hiperaktivite, kaygı, depresyon, uyku ve yeme sorunları, kendine zarar verme davranışı ve saldırganlık için faydalıdır.

Yorum Yap

Çalışma Saatleri

Çalışma Saatleri

Hafta İçi – 08:00-18:30

Cumartesi – 08:00-18:30

Pazar – Kapalı