Çocuğun gelişim evrelerinde farklılıklar gösteren problemlere işaret eden durumlarda duyu bütünleme terapisi ile sağlıklı büyüme sağlana bilinir. Dokunma, dengede durma, farkındalığın arttırılması gibi temel duyular üzerinde gelişme kaydedilmesi açısından uygun terapi programı oluşturulur. İlk adım olarak temel duyular üzerinde tedavi uygun görülürken gelişimine göre motor becerileri, akademik kariyer gibi konularda süreç içerisinde yürütülür.
Duyu bütünleme egzersizleri nelerdir?
Pilates topları çocuğun ilgisini çekmede her zaman başarılıdır. Taklalar atılabilir, üzerinden geçirile bilinir, duvara atılıp geldiğinde el koordinasyonu sağlanabilmesi için durdurula bilinir. Salıncakta ya da bir çarşafta sallamak, farklı yüzeylere temaslar da egzersizin diğer bir parçası olabilir.
Duyu bütünleme kimlerde görülür?
İşitme problemleri yaşayan, otizm tanısı konmuş, hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklarda görülebilir. Ayrıca dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda da duyu bütünleme sorunları ile karşılaşıla bilinir.
Yeme bozukluğu kaç yaşında başlar?
Bebeklerde ilk 6 ay anne sütü ya da formül mama yeterliyken 6. aydan sonra tadımlar ile beraber yeme alışkanlıkları kazandırılmaya yavaş yavaş başlanmaktadır. 1 yaşından sonra artık öğünler ile tanışan bebeğinizde yemekleri reddetme ya da aşırı seçici olma gibi sorunlarla yeme bozuklukları kendini gösterebilir.
Duyu bütünleme de yemek sorunu nasıl çözülür?
Yemek yeme işi biz yetişkinler için kolay bir eylemken bebek ve çocuklarımız için meşakkatlidir. Duyu bütünleme ile gıdanın şekli, tadı, içeriği değiştirilerek tekrar tekrar sunularak yeme problemlerinin önüne geçilmesi hedeflenir.
Duyu bütünleme odasında neler olmalı?
Duyu bütünleme sorunu yaşayan çocuklarımız için ideal olacak oda da salıncak, tırmanma bandı, farklı doku ve boyuta sahip toplar, hamak, motor becerilerini harekete geçirecek oyuncaklar, kullanılan zeminin yapısında yumuşak ya da sert geçişler gibi materyaller bulunmalıdır.
Duyu Bütünleme Terapisini Kimler Uygular ?
Duyu bütünleme ile ilgili desteğe ihtiyacınız var. Peki duyu bütünleme kim yapar öğrenmek istiyorsunuz. Konuşma terapistleri, ergoterapistler ya da sertfika almış yetkin fizyoterapistler duyu bütünleme tedavisinde terapi uygulamaya yetkin uzmanlardır.
Çocuğunuzun ihtiyaçlarına yönelik hazırlanacak olan programlar dâhilinde tedavi uygulanarak terapiden etkin cevap alınması hedeflenir. Gelişimsel gerilik, yeme alışkanlıklarında bozukluklar, uyku problemleri, motor becerilerinde yaşıtlarına göre gerilik, gündelik yaşamda sorunlar gibi belirtiler ile karşılaştığınızda duyu bütünleme terapisi ile sorunlarınızın üstesinden gelmeniz mümkündür.