Down Sendromu Nedir?

Ülkemizde her yıl birçok bebek bu rahatsızlığı ile dünyaya gelmektedir. Peki down sendromu nedir?

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu, genetik düzensizlik sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozomun bulunması ve bu durum sonucunda ortaya çıkacak olan genetik bir farklılıktır. Tanımı daha da basite indirgemek gerekir ise, sağlıklı insanların kromozom sayısı 46 iken down sendromlu bireylerde bu durum 21. kromozom çiftinden dolayı 47 kromozom olmaktadır. Bu fazladan bir kromozom ise sendroma yakalanan insanlarda zihinsel ve fiziksel birtakım sorunlara yol açmaktadır. Genetik bir düzensizliğin sonucunda oluşan bu hastalık maalesef ki ömür boyu devam etmektedir. Yani günümüzde bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır.

Down Sendromunun Sebepleri

Down sendromu hastalığı ve tedavisi ile ilgili uzun yıllar boyunca araştırmalar yapılmış ve bu sendromun sebeplerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak günümüzde sendroma sebep olarak bilinen tek etken hamilelik yaşıdır. 35 yaş üstü hamileliklerde down sendromu riski daha da artmaktadır. Hamilelik döneminde yapılan testler ile birlikte erken teşhis de bulunabilir ki down sendromunda erken teşhis oldukça önemlidir. Hamilelik sırasında anne adayından alınan kan örneği ile yapılıyor olan bu testler sayesinde sorunlu veya sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirildiği anlaşılabilir. Eğer erken teşhis ile bebeğinize bir tanı konulduysa doğum sonrasında nasıl adımlar izlenmesi gerektiği ile ilgili bir yol haritası da çizilebilir.

Down Sendromlu Bireylerin Ortak Özellikleri

Öncelikli olarak unutulmaması gereken şey bu sendromun zihinsel ve fiziksel sorunlara sebep olduğudur. Yani sendroma yakalanan bir bireyin duygusal açıdan bir eksikliği yoktur. Down sendromlu bireyler de sinirlenebilir, aşık olabilir, mutlu veya mutsuz olabilir veya cinsel istekleri olabilir. Yani bu sendrom duyguları etkilememektedir. Yalnızca fiziksel ve zihinsel etkileri bulunmaktadır.

Down sendromlu bireylerde görülen bazı fizikler özellikler ise, gözlerde hafif bir çekiklik, kısa parmaklar, basık bir burun, avuç içlerinde görülen tek çizgi veya kalın bir ensedir. Down sendromu hastalığı ile birlikte -istisnalar dışında- çocuklar yaşıtlarına göre daha yavaş büyümektedirler. Zihinsel olarak gelişimleri de daha yavaş olmaktadır. Bu geriden gelme durumu ileri ki yaşlarda daha da belirgin olsa da erken teşhis ve doğru tedavi ile birlikte sendroma yakalanan kişiler de topluma kazandırılabilir. Bu sebeple hamile anne adaylarının test yaptırmaları oldukça önemlidir. Ayrıca ailelerin bu konuda daha bilinçli olmaları ve doğru eğitimlerle çocuklarını yetiştirmeleri büyük bir öneme sahiptir.

Çalışma Saatleri

Çalışma Saatleri

Hafta İçi – 08:00-18:30

Cumartesi – 08:00-18:30

Pazar – Kapalı