Yaşıtlarına göre aşırı hareketli, yerinde duramayan, öğrenme süreçlerinde yavaşlık sergileyen çocuklara sahip aileler hiperaktivite nedir diye merak etmektedir. Erkek çocuklarda belirtileri daha fazla gözlemlenen hiperaktivite dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak tanımlanabilir. Uzun süre sabit kalmayı gerektirecek durumlarda konsantrasyon sağlanmakta güçlük çekilerek kendini gösterir.

Hiperaktivite sebebi nedir?

Nörolojik bulgular sonucu hiperaktvite yaşansa da can sıkan durumlarla karşılaşan çocuğun duygu boşaltımını yeteri kadar ya da hiç yapmaması hiperaktiviteyi tetiklemektedir. Duygularını iyi ifade edebilen çocuklarda kendi iç dünyasının kontrolünü ele alması daha kolaylaşıyor. Acı veren duygu durumlarını tanıyamayan çocuk yaşamı boyunca tanımsız kalan iç çalkantısını dışa hiperaktviite olarak yansıtmaktadır.

Hiperaktif bir hastalık mıdır?

Çocuklar bazen içsel sorunlarını nasıl dile getireceği bilemeyebilir. Böyle durumlarda hiperaktif davranışlar sergiler. Hiperaktiflik psikolojik bir hastalığın varlığını işaret eder.

Benim Çocuğum hiperaktif mi?

Bebeklikten itibaren gelişimsel açıdan genel ortalama huzursuzluktan daha fazla sinyaller veren büyüdükçe sosyal yaşama adapte olmakta zorluk çeken bir çocuğunuz olabilir.  Çocuğunuzun yaramaz mı yoksa hiperaktifmi olup olmadığının kesin teşhisi için bir uzmana danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Bir çocuğun hiperaktif olduğu nasıl anlaşılır?

Çocuğunuz belli bir amaç gözetmeden sürekli hareket hallindeyse konsantrasyon eksikliği yüzünden dikkatini bir yere odaklamakta güçlükler çekiyorsa, sürekli eşyalarını kaybediyorsa hiperaktivliğe dair belirtiler veriyor olabilir.

Hiperaktif kaç yaşında biter?

Çocukluk çağında kendini belli etmeye başlayan hipraktiflik genç yaşlarda da tanısı konabilir. Tanısı konan hiperaktivite bozukluğu ömür boyu sürecek bir rahatsızlık olsa da uygun tedavilerle kişinin hayat kalitesini artırıla bilinir.

Hiperaktif testi kaç yaşında yapılır?

Erken çocukluk döneminde keskin davranış biçimleriyle kendini belli etmeyen hiperaktiviteye genelde 6. yaştan sonra şüphe ile yaklaşılır. Bu yaştan sonra sosyal ortamları daha çok değiştiğinden gözlemlemek daha kolaydır.  Dolayısıyla teste tabi tutulan yaş aralığı 5-6 yaş civarı diyebiliriz.

Hiperaktif çocuğa nasıl davranmak gerekir?

Ailenin konu hakkında bilgi sahibi olması, eğitim öğretim hayatına başlamış hiperaktif çocuk ise öğretmeni ile iş birliği yapılması ve çocuğa uygun bir şekilde gerekirse yine destek alınarak durumun anlatılması öncelikli iştir. Çocuğun bilerek ve isteyerek bu davranışları sergilemediğinin fark edip anlayışlı ve sabırlı olmak çok önemlidir.

Hiperaktif testi nasıl yapılır?

Teknolojinin getirdiği kolaylıklardan biride bilgisayarın her gün gelişen işlevselliğidir.  Hiperaktif testi, bilgisayar aracılığıyla kısa sürede uygulanabilen online test ile tanısı konulabilir.

Hiperaktif insanlar zeki midir?

Hiperaktif insanların zekâları ile ilgili ayırt edici bir özellikleri yoktur.  Daha zeki ya da zekada bir geriliğin olması hiperaktivite ile ilgili konulan teşhise yönelik değildir.

Hiperaktivite nedir diye okul çağına gelmiş, artık sosyal hayata adım atmış bir çocuğun davranışlarında anormallik gören her ebeveyn bu soruyu sorabilir. Teşhisi konulduktan sonra aslında çocuğun etrafındaki herkesi bilgilendirebilmek hiperaktif çocuk için yapılacak en doğru hamlelerden biri olacaktır.

Yorum Yap

Çalışma Saatleri

Çalışma Saatleri

Hafta İçi – 08:00-18:30

Cumartesi – 08:00-18:30

Pazar – Kapalı