Balıkesir Otizm rehabilitasyon merkezi Yeni Gülen Yüzler, özel eğitime ihtiyaç duyan otizmli çocukların gelişimsel beceriler kazandırarak rehabilite etmeyi amaçlar. Otizmli çocuklar ve atipik otizm teşhisi konan bireyler için özverili bir şekilde planlanan eğitim programları yürütülerek onların sosyal hayata katılması sağlanır. Dolayısıyla Balıkesir Otizm rehabilitasyon merkezi otizm belirtileri gösteren çocuk ve ailelerine eğitim ve öğrenim hayatı boyunca desteklerini eksik etmez.
Otizmli bireyler neden rehabilitasyona ihtiyaç duyar?
Otizmli çocuklar, nörolojik olarak bozukluk yaşadıklarından dolayı çevreleriyle sözlü ya da sözsüz olarak herhangi bir iletişimde bulunmak istediklerinde problemlerle karşılaşırlar. Motor gelişimleri açısından diğer çocuklardan farklıdırlar. Kendini tekrarlayan hareketlerde bulunurlar ve algılamakta güçlük çekerler. Bu sorunlardan dolayı, sosyal hayata uyumlanmakta zorlanırlar. Tam bu noktada otizm rehabilitasyon merkezi ihtiyaç halini alır. Rehabilitasyon merkezleri onların iletişim problemleri nedeniyle yaşadığı zorlukları en az seviyeye indirmek için hizmet verir.
Rehabilitasyon merkezleri neler sunuyor?
Otizm rehabilitasyon merkezleri öncelikle bireyin özelliklerini ve ihtiyaçlarını esas alır. Çünkü her çocuğun özellikleri farklıdır; bu fark belirlenir ve kişisel bir eğitim programı oluşturulur. Rehabilitasyon merkezleri otizmli çocukların motor gelişimlerine ve temel yaşam becerilerini geliştirmesi konusunda katkı sağlıyor. Kendi kendine bakabilme, yeme ve içme faaliyetlerini gerçekleştirebilme, banyo yapabilme ve tuvalet eğitimi gibi becerileri öğrenmelerine yardımcı oluyor.
Atipik otizm rehabilitasyona ihtiyaç duyar mı?
Atipik otizm, daha az veya daha hafif otizm belirtileri gösteren çocukların tanısı için kullanılır. Bu çocuklarda konuşma becerilerinde gecikme, kendini tekrarlayan davranışlarda bulunma, motor gelişiminde aksaklıklar bulunma, yaşam akışına uymayan sosyal iletişim halinde olma gibi belirtilere rastlanılır. Bu aksaklıklar tek başına çözülebilecek problemler değildir. Bu yüzden sistematik bir desteğe ihtiyaç duyulur. Bu desteği sağlayabilecek kurumlarsa rehabilitasyon merkezleridir.
Evde otizim rehabilite edilebilir mi?
Otizmli çocukların yaşadıkları motor gelişimsel aksaklıklar ve sosyal çevreye adapte olma sorunu, günlük ev yaşantısını da olumsuz etkileyebilir. Çünkü çocuk büyüdükçe evine ve çevresine zarar verme ihtimali artar.
Sıcaklık, yoğun ışığa maruz kalmak, gürültü otizmli çocukları fazla uyaran etmenlerdir. Bu etmenleri asgari seviyeye getirmek otizmli çocuğu rahatlatabilir. Yatak odasının güvenliği sağlanması gerekirken duvar boyası sade renkli olmalıdır. Bu şekildeki düzenlemeler otizmli çocuk için elverişli ev ortamı sağlarken aileler için oldukça özveri gerektirir. Evde otistik çocuğunuzla ilgilenme fikri ilk etapta cazip gelse de ortalama düzene sahip aileler için sürdürülebilirliği tartışılmaktadır.
Otizim Vakfı ve rehabilitasyon merkezlerine etkisi
Her şey eğitimin ilk verildiği ailede başlasa da ilerleyen zamanlarda sosyalleşmekte güçlük yaşayan bireyler için ev ortamı yetersiz kalacaktır. Dolayısıyla evde bakım otizmli çocuğu kendini güvende hissettirse de kendi yaşamını idame ettirebilmesi için sosyal çevreye de ulaşması gerekir. Rehabilitasyon merkezleri ve ebeveynler beraber bir yol haritası belirlerse daha nitelikli sonuçlar alınacaktır. Bu şekilde hem rehabilitasyon merkezinde uyumlanan çocuk evde de benzer düzene girince birincil ihtiyaçlarını kavrama şansı artacaktır. Otizim Vakfı kurulduğu günden bu yana otizmlilere destek vermektedir.
Rehabilitasyon Merkezimiz neler yapabilir?
Berard Eğitimi ile çocuğunuzun el göz koordinasyonu sağlanması hedeflenir. Böylece öğrenme hızı artarak konsantre olması kolaylaşacaktır. Disleksi tanısı konan çocuğunuz için eğitim noktasında tam destek sağlıyoruz. Dil konuşma terapisi ile çocuğunuzun iletişimine engel olan sorunların üstesinden gelmeyi hedefliyoruz. Zihinsel engelli bireyler ve işitme engelli bireyler için özel programlar hazırlayıp onları daha iletişime açık hale getirmek en temel görevlerimizden. Bedensel tabanlı çalışmalar, yaygın gelişimsel bozukluk, down sendromu, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, duyu bütünleme terapisi gibi önem verdiğimiz eğitim çalışmalarına ailelerle işbirliği içinde Balıkesir de bulunan rehabilitasyon merkezimizde devam etmekteyiz.
Rehabilitasyon merkezi ve otizmli çocuklara sahip ebeveynler iş birliği içinde sosyalleşen ve kendi kendilerine yetebilen bireyler yetiştirebilirler. Balıkesir Otizm rehabilitasyon merkezi olan Yeni Gülen Yüzler, otizmli çocuklar için ikinci yuva niteliğindedir. Otistik çocuklara daha konforlu bir hayat sunma doğrultusunda ciddi bir titiz çalışma ile sizlere destek olmaya devam etmekteyiz.