Bu yazımızın konusu İşitsel Entegrasyon Eğitimi teriminin kısaltması olan Berard yöntemidir. Berard yönteminin bir diğer adı da “İşitsel Algı Yönetimi’dir. Bu yöntem Türkiye’de 2004 yılından beri kullanılmaktadır. Ancak bu yöntem dünyada 1996 yılından beri kullanılmaktadır.

Çoğumuz, yöntemi geliştirenin Doktor Guy Berard olduğunu biliyoruz. Bu yöntemin temeli tamamen farklıydı. Buradaki amaç kulak çınlamasına bir çözüm bulmaktı. Ama zamanla işler değişmeye başladı. Bu yöntem kullanıldıkça otizm, konuşma gecikmesi, kekemelik ve sınav kaygısı gibi problemlerde etkili olduğu görülmüştür.

Temel prensip, beynin öğrenme mekanizması olan sol beyne sağ kulağa hakim olarak ulaşmak üzerine kuruludur. Guy Berard, yöntem üzerine 10 yılı aşkın süredir yaptığı araştırmasında şunu iddia etti: Bunun anlamı ne? Neden böyle bir sonuca varıldı?Çünkü beyin sağ kulaktan aldığı bilgiyi direkt olarak sol beyne taşır. Ancak bilgi önce sol kulaktan alınırsa, alınan bilgiyi sağ beyne taşır ve daha sonra sol beyne ulaşır. Yani bilgiyi sol kulağa anlatmak, bilginin sol beyne ulaşma sürecini uzatır. Ancak bilgi sağ kulakta değilse, doğrudan sol beyne iletilecektir. Dr. Guy Bérard kendi kulak çınlamasını tedavi etmek için bir yöntem geliştirmiş olsa da, kullanım alanı artık tamamen farklı. Dr. Berard uzun yıllar bu yöntem üzerinde çalışmış ve mevcut yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Dr. Berard’a göre, öğrenme gerçekleşecekse, önce işitmenin hazır olması gerekir. Berard’ın yöntemi, öğrenmenin kulakla başladığı fikrini savunur. Bu nedenle işitsel yöntem öğrenme ve konsantrasyon gibi önemli konularda uzun yıllardır kullanılmaktadır.

– Berard yönteminde sağ kulak ile sol zihin arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye yönelik uygulamalar yapılır.

– Berard yöntemi deneylerinde insanlara yarım saat ara verilir.

– Yöntemin etkili olabilmesi için 20 kez tekrarlanması ve tutarlılık kazanması gerekir.

– Yöntemin uygulanması uygulayan kişiye bırakılır.

– Duruşmalar 10 gün ara ile ve 3 saat aralıklar ile günde 2 defa tekrar edilebilir.

– Ayrıca günde bir kez tekrarlanan 20 berard yöntemini tercih eden kişilerin evde herhangi bir şey eklemesine gerek yoktur.

– Yöntem uygulanırken kulaklık kullanılmalıdır.

– Berard yöntemi, Earducator adı verilen bir cihaz kullanır. Bu cihaz sadece eğitim alanında kullanılmakta ve yöntemine göre müzik dinlemeye olanak sağlamaktadır. Bu cihaz tıbbi bir ürün değildir ve hastanelerde kullanılmaz.

– Bu yöntemde her işitme farklıdır. Bu işitme cihazları, müziğin frekans aralığı için özel olarak tasarlanmıştır. Yöntemin uygulanmasında tutarlılık ve kararlılık çok önemlidir. Bu nedenle ilk 5 dinleme arka arkaya çalınır.

– Berard yöntemi tamamen her kişiye ayrı ayrı uygulanır. Mozart Etkisi denilen şeyi dinlemek de kişiye özel olmalıdır. Çünkü herkesin sese duyarlılığı ve ses frekansına tepkisi farklıdır.

– Berard yönteminde kullanılan sesler insanların her yerde karşılaşabileceği seslerdir.

– Berard yöntemini kullanan kişilerin günlük hayatında; evde, sokakta ya da yolda duydukları ses ve seslerin işi tamamladığı düşünülüyor. Bu sayede kişiler 6 ay boyunca doğal bir akışla gelişimlerini sürdürürler.

– Yöntemi uygulayan kişilerin 6 ay boyunca kulaklıkla çok yüksek sesli müzik dinlemeleri önerilmez. Aynı zamanda Mozart etkisini zayıflattığı düşünülen bilgisayarda kulaklıkla yüksek sesli oyunlar oynanması önerilmez.

Fakat bu yöntem ancak 3 yaşından sonra herkese uygulanabilir. Ayrıca bu yöntem özel bakıma ihtiyacı olan kişilere uygulandığında ilerleme kaydedildiğini de belirtmeliyiz. Berrard yöntemi her zaman kullanılmaz. Kullanılması gereken özel durumlar vardır;  otizm spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği bozukluğu, sınav kaygısı, kekemelik, geç konuşma, disleksi gibi. Ayrıca ileri yaşta dil öğrenmek isteyen kişiler de bu yöntemden yararlanabilir. Ek olarak, birçok insan yüzlerin ve isimlerin zayıf hafızasından şikayet eder. Bu problemler de bu yöntemle çözülmektedir. Berard yönteminin bir tedavi olarak değil, bir öğretim süreci olarak ele alınması gerektiğini belirtelim.

Araştırma sonucunda bu yöntemi uygulayan kişilerin öğrenme sürecini kolaylaştırdığı, okuma ve konuşma becerilerinin arttığı, özgüvenin arttığı, motor hareketlerin geliştiği; öğrencilerde derslerde konsantrasyonun artması, odaklanma, sözlü ve yazılı anlatımın güçlenmesi, sınav stresinin azalması, hafızanın güçlenmesi; yetişkinlerde yaşam kalitesinin artması, stres yönetimi, kaygı sorunlarının azalması, daha kolay ve hızlı öğrenme, uykunun uygun şekilde sağlanması gibi özellikler kendini gösterir.

Berard yöntemi özellikle otizmli kişilerde özel bakıma ihtiyacı olan kişilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Otizmli çocuklara bu yöntem uygulanırsa;

– anlama ve ifade etme becerileri gelişecek,

– artan dikkat nedeniyle göz teması daha kolay olacak,

-Söylenene ve tavsiye edilene daha çok uyacaklar. Oyunlara katılım artacak. Çünkü biliyoruz ki otizmli çocuklar oyun oynamayı sevmezler, grup oyunlarını da hiç sevmezler. Ancak bu yöntemle onlarda ilerleme görmek mümkündür.

Ayrıca Berard yöntemi disleksi olan kişiler tarafından da kullanılmaktadır.

Yorum Yap

Çalışma Saatleri

Çalışma Saatleri

Hafta İçi – 08:00-18:30

Cumartesi – 08:00-18:30

Pazar – Kapalı