Çiçeği burnunda yeni ebeveynler zihinsel engellilik nedir diye merak ederler. Hamilelik süresince ya da doğumdan sonra ortaya çıka bilinen, davranışlarda uyumsuzluk, algılarda gerilik, hafıza sorunları, zekâda noksanlıkların gözlemlendiği eksiklikler zihinsel engellilik hakkında şüphe çeken belirtilerdir.
Zihinsel engelli sebebi nedir?
Hamilelikte tüketilen alkol ve sigara kullanımı, uyuşturucu maddelerinin kullanımı zihinsel engelliliğin sebebi olabilirken annenin yaşı, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının olmaması da göz ardı edilemeyecek nedenlerdendir.
Ağır zihinsel engelli ne demek?
Ağır zihinsel engelli bireyler, ömürleri boyunca bir desteğe ihtiyaç duyarak yaşamak zorunda kalabilen bireylerdir. Kendileri için neyin iyi neyin kötü olduğuna karar veremezler. Ağır zihin engelinin yanında bir de fiziksel bir engel varsa hayatları boyunca desteksiz yapamayacaklardır.
Hafif zihinsel engelli ne demek?
Okul öncesi döneme kadar kendi yaşantısı için yeteri kadar emeği sarf edebilirken akademik kariyer yolculuğunda zorluklarla karşılaşabilen bireylerdir. Kendileri için zararlı olabilecek şeyleri her zaman tespit edemeyebilirler.
Zihinsel engel kalıtsal mı?
Dünya Sağlık Örgütü genetik faktörlerin yanı sıra başka birçok etmen dolayısıyla zihinsel engellilik yaşanabileceğini belirtmiştir. Biyolojik ve çevresel etmenler, yaşam tarzı gibi farklılıklar zihinsel fonksiyonları etkilediği gibi bireylerin refah seviyelerinin çok düşük olması zihinsel engelliliğin tetikleyicisi olabiliyor.
Zihinsel bozukluk ne demek?
Bireyin zekâ fonksiyonlarının doğru işleyememesi, eğitim ve öğrenimdeki yetkinliklerindeki zayıflık, davranış şekillerinde noksanlıklar, öz bakımını üstlenememe, sosyal ilişkilerde problemleri işaret eden durumlar zihinsel bozukluğun varlığını işaret eder.
Zihinsel engel ne zaman belli olur?
Ebeveynler ya da çocuğun birincil bakımını üstlenen kişiler çocuktaki farklı davranışları ayırt edebilir. Bir kaç belirti bile aileleri şüphelendirerek bir uzman desteği alarak süreci yönetmeleri elzemdir. Geç kalınmadan gerekli destek sağlanmalıdır. Zihinsel engel teşhisi ortalama olarak 10-14 yaşlarında konulur.
Zihinsel engellilik nedir sorusunu kimse sormak istemese de bu konuda bilgi sahibi olmak kendi çocuklarımızda ne ile karşı karşıya kalındığını bilmek ve yaşam boyu yol haritası çizmek adına önemlidir. Çocuğun göstermesi gereken gelişim evrelerini yansıtmayarak bize sinyal vermeye başlayan zihinsel engellilik, erken müdahaleler ile bireyde yaratacağı negatif etkiler sınırlanabilir.